Kuru Üzüm Faydaları
Doğanın bir armağanı olan lezzetli ve besleyici Kuru Üzüm! Hem tatlı hem de sağlıklı olmasıyla nam salmış bu küçük meyve, beraberinde birçok faydayı ve sağlığa katkısını beraberinde getiriyor.
İlk olarak kuru üzümünün olağanüstü bir enerji kaynağı olduğunu söylemeden geçmeyelim. İçinde bulunan doğal şekerler sayesinde, vücudunuza hızlı bir şekilde enerji sağlar. Bu enerji sayesinde ise gün boyu canlı kalabilirsiniz. Yoğun bir gün geçirecekseniz kuru üzümü yanınızdan ayırmayın deriz.
Kahvaltılarınızı renklendirmek için de kuru üzüm tüketebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse kuru üzümlü kepekli gevrekler yaparak kahvaltınıza lezzet katabilirsiniz.
Kuru üzümün faydalarına geçmeden önce içindeki besin değerinin ne kadar zengin olduğunu da hatırlatalım. Vitaminler, mineraller ve daha fazlası kuru üzümde.
Kuru üzümün vitamin ve mineral açısından zengin olduğunu söyleyelim. Demir, potasyum ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Demir, vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Potasyum ise sinir ve kas fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. B vitamini ise enerji metabolizmasını destekleyerek vücudumuzun sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar.
Antioksidanlar açısından zengin olan kuru üzüm, serbest radikallerin zarar etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Yine kalp ve damar hastalıkları gibi birçok kronik rahatsızlığın önüne geçilmesinde yardımcı olur. Ayrıca içindeki lif kaynağı ile sindirim sistemini düzeltip kabızlık gibi rahatsızlıkta etkilidir.
Faydaları saymakla bitmeyen, kuru meyvelerin vazgeçilmezi olan kuru üzüm, göz sağlığına da katkıda bulunur. İçindeki lutein ve zeaksantin gibi bileşikler sayesinde göz sağlını koruyarak yaşa bağlı maküler dejenerasyon ve katarakt riskini azlatmaya yardımcı olur. Bunların yanında kemik sağlığını da destekler.
Kuru üzüm, hem tatlı bir atıştırmalık hem de sağlık açısından vücudumuza pek çok fayda sunar. Bu doğal enerji deposu, besleyici tarafıyla vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayarak bize katkıda bulunur. Unutmamanız gereken şeylerden birisi doğal kaynaklar her zaman en sağlıklı seçeneklerinde başlarında yer alır. Bu arada size bir üzüm önerimiz var “Keçimen Üzüm” denemeden geçmeyin deriz. J
Kuru Üzümün Besin Değeri
Besin açısından oldukça zengin olan kuru üzümün 100 gramında ortalama besin değerleri şöyledir:
Kalori: 304
Karbonhidrat: 66.77 gram
Protein: 3 gram
Yağ: 1.28 gram
Lif: 3.42 gram
Sodyum: 9 mg
Potasyum: 813 mg
Kalsiyum: 50 mg
Demir: 1.9 mg
Kuru üzüm, iyi bir potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve lif kaynağıdır. Ayrıca, antioksidanlar açısından zengindir.
Kuru Üzüm ile Yapılan Tarifler
Kuru üzümün vücudumuza olan faydalarını yukarıda yazdık. Lezzeti ile de gönüllerde taht kuran üzüm, yemeklerden tatlılara kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir. Gelin kuru üzüm ile neler yapılıyor biraz bakalım:
- Kuru üzümlü pirinç pilavı.
- Kuru üzümlü kepekli gevrekler.
- Kuru üzümlü kurabiye.
- Kuru üzümlü kek.
- Kuru üzümlü ekmek.
- Kuru üzümlü tatlı.
- Kuru üzümlü salata.
- Kuru üzümlü reçel.
Daha başka birçok tarifinize kuru üzüm ekleyebilirsiniz. Bu tarifleri internette kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu arada Besni Üzüm’ü tatmanızı çok isteriz.
Üzüm, Evde Nasıl Kurutulur?
Evinizde üzüm kurutmak istiyorsanız ilk adımınız doğru bir üzüm seçmek olacaktır. Olgun ve taze üzümler tercih edilmelidir. Ne çok olgun ne de çok sert üzümler daha iyi olacaktır.
Üzümleri yıkayarak başlayabilirsiniz. Ilık su kullanarak üzümleri iyice yıkayın ve yapraklarını temizleyin. Sonrasında bir süzgeç yardımıyla arındırın.
Üzümleri kurutmak için birden fazla yöntem vardır. Bunlardan en çok tercih edileni güneşte kurutmak. Temiz bir tülbent veya tel üzerine üzümleri tek katman halinde sererek güneşte kurumaya bırakın. Güneç altında birkaç gün kuruduktan sonra toplayabilirsiniz.
Alternatif olarak üzümlerinizi fırında kurutabilirsiniz. 50-60 dereceye ayarladığınız fırında üzümlerinizi kurutabilirsiniz. Fırın kapağını hafifçe aralık bırakarak üzümlerin nemini atmasını sağlayın. Ara ara üzümlerinizi kontrol edebilirsiniz.
Kuru Üzüm Ne Kadar Tüketilmeli?
Besleyici değerleri ve lezzetiyle tanına kuru üzümler, atıştırmalık olarak tercih edilen bir kuru meyvedir. Ancak her şeyde olduğu gibi kuru üzümün de fazlası zararlıdır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte günlük olarak yaklaşık 30 gram yani ¼ su bardağı kuru üzüm tüketmek uygun bir miktar olabilir.
Şeker hastalığı ve kilo kontrolü gibi özel durumlarınız varsa kuru üzüm tüketirken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.